24 Mayıs 2013 Cuma

                                                           Etli Ekmeğin Yapılışı
Etli ekmeğin malzemeleri: kuzu eti, soğandomates ve biberdir. Koyun eti kıyma makinasında çekilerekte yapılır.Aslında en ideali etin maksimum en küçük bir şekilde elde kuşbaşı doğranması daha da lezzet karmaktadır Soğandomates ve biber bıçak ile ince bir şekilde doğranır. Kıyma ile hazırlanan karışım iyice karıştırılır. Hazırlanan etli ekmek içeriği odun fırınına götürülür. Fırıncı eli ile uzunlamasına açtığı hamura bu karışımdan bir avuç kadar koyar ve hamurun üzerine yayar. Hamuru ideal uzunluk olan 90 cm kadar eliyle sündürür. Fırın küreğinin üzerine konur ve fırına sürülür. Bir süre piştikten sonra, pişmeyen yönü çevrilir. Pişme işlemi bitince fırından çıkarılır. Bıçak yardımıyla dilimlere ayrılırak servis yapılır. Etli ekmek, salataayran birlikte tüketilebilir.
ilçe ve köylerinde düğünmevlid ve sünnet törenlerinde misafirlere etli ekmek ikram edilir. Yapımında esmer un kullanıldığı ve esmer un genel olarak en fazla kullanıldığı için, Konya'da aldığınız tadı başka bir yerde almanız pek mümkün değildir.Pide ile karıştırılmaması, ve pide olarak adlandırılmaması gerekir, nitekim pideden çok farklı bir yiyecek türüdür. Sivas etlipidesini de Etliekmek olarak adlandırmak yanlıştır. Son yıllarda ünü bütün dünyaya yayılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder